Konkurs na najlepszy RUMPUĆ WIELKOPOLSKI
Dodano 17 sierpnia 2020, wpis archiwalnyZapraszamy Koła Gospodyń Wiejskich z terenu powiatu jarocińskiego do udziału w KONKURSIE pt. „LOKALNY SMAK ROKU 2020r.” w ramach projektu pt. „I Powiatowy Festiwal Lokalnych Smaków i Rękodzieła”, który współfinansowany jest ze środków Unii Europejskiej w ramach Schematu II Pomocy Technicznej „Krajowa Sieć Obszarów Wiejskich” Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020.
Przedmiotem konkursu jest przygotowanie słynnej zupy jarzynowej – tzw. RUMPUCIA WIELKOPOLSKIEGO (ajntopfa) z produktów bezpośrednio od rolnika, której smak i sposób przygotowania oceniać będzie komisja konkursowa.
Gęsta i treściwa zupa jarzynowa, zwana także z niemieckiego ajntopfem, jest jednym z najpopularniejszych dań jednogarnkowych w Wielkopolsce. To wywar koloru jasnozielonego, z pomarańczową marchewką, zielonym groszkiem i żółtymi ziemniakami oraz innymi warzywami. Ponadto na talerzu widoczne są kawałki gotowanego mięsa, oczka tłuszczu oraz listki pietruszki.
Rozstrzygnięcie konkursu nastąpi podczas I Powiatowego Festiwalu Smaków i Rękodzieła, który odbędzie się w dniu 23 sierpnia 2020r. o g. 11.00 na placu kościelnym w Golinie.
Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestująca w obszary wiejskie